CAKO, CAMINAR/ CÓRRER AMB PALS O BASTONS EN LLARGA DISTANCIA. 01/04/12

Fa uns anys si m'haguessin preguntat que vol dir fer CACO, no hauria sabut donar una resposta coherent, ara sé que és la combinació de caminar i córrer sense pals. Més difícil hauria estat dir alguna cosa sobre la paraula CAKO, que és el que intentarem explicar en aquest post.





CaKo és  caminar-córrer amb pals, barreja de trail-running i trail-walking amb pals.
No hi ha normes, només els pals i nosaltres. Pals que farem servir de manera instintiva a cada moment, adaptant-nos a cada tipus de terreny.
Els pals han de ser per a nosaltres com pels animals de quatre potes les extremitats de davant.
Aprendre la coordinació, l'equilibri i la força. Saber practicar aquests tres conceptes junts ens obre una muntanya de possibilitats.
On es pot practicar? A qualsevol terreny: sorra, neu, alta/mitja muntanya, urbà......

Hi trobem 4 modalitats:
INICIACIÓ: Millorem la resistencia de base.
Millorem la força muscular.
Ens adaptem al terreny i descobrim l'entorn.

VOLUM: Tirades llargues, acumular Kms, desnivell, hores, adaptació al medi. Volum pautat; fent canvis de ritmes, series....

RITME LLIURE: Diferents ritmes adaptat al terreny, al nostre físic, tipus d'entrenament. Un decideix sobre la marxa el que més li convé. Pots córrer a les pujades impulsat amb els pals, protegir l'impacte de les articulacions a les baixades....

CAKO DE QUALITAT: Aquí hem de fer com els afinadors de formatge francès, un formatge que ja és bo, fer-lo més bo: Afinar-lo. Treballem distàncies més curtes, buscant perfils semblants als de la cursa/competició que farem. Treballant ritmes, materials, roba......

Interesssant video Ultra Trail Vall Nord.



IMPORTANT:
Hem de tenir en compte que al fer Cako amb pals: utilitzem grups musculars diferents que al passar de caminar-córrer i a la inversa, les cames estan més fresques, si a més li afegim que repartim l'esforç amb els pals treballant el tronc superior, els quàdriceps, soleos, abductors, bessons, tibials...... van més descansats, les recuperacions són més ràpides.
El treball muscular caminar-córrer-pals, distribuïm la càrrega de treball a una major quantitat de parts del cos i augmentàs la teva capacitat de rendiment.
Les lesions, micro-ruptures, sobre-esforç.... si apareixen, tarden el doble de temps en aparèixer.... o senzillament no apareixen.
RESUMINT: 
Si aconseguim una bona tècnica, pots pujar una pujada caminant amb pals, igual de ràpid que fent-la corrent i sense pals, amb moltes menys pulsacions minut.
Economia muscular, possés en marxa molts músculs que sense pals no ho fas.
Menys desgast energètic i hibrid, no re-escalfem el sistema i ens deshidratem menys.
I el cocu, els canvis de ritme i movent el 90% del cos, són mentalment... bones sensacions.
Algu pot dir: Aixo pot crear addicciò, no necesariament, es com portar unes ulleres, una gorra, un frontal..... tu els portes a sobre i decideixes el moment de fer-ho servir. 

Salut i feina.

Comentaris

EL MÉS VIST DEL BLOC

SPINE ULTRA 2017 I ELS CATALANS. 05/01/2017.

BOULDER O ESCALADA EN BLOC A LA COSTA BRAVA. ACTUALITZAT. 25/072013.

SEMPREJOVES FENT ESPORT. 1/02/2018.